Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
slávek Anonymní
|
Zaslal: čt leden 31, 2013 9:25 am Předmět: |
|
|
hmmm... a Czech Airlines... LOT... ? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Karel
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Karel
|
Zaslal: pá únor 01, 2013 4:41 pm Předmět: |
|
|
citace: | Nenapadá mě ale žádný moc pádný důvod, proč by MAK a Rosaviace takto mlžili. Jedině, že by se chystali odebrat RedWings AOC, pak je lepší argument neudržovaná letadla než chyba pilota... Nejspíš jsem ale trochu moc podezřívavý. Však uvidíme. |
Nebyl jsem moc podezřívavý, už to máme tady, RW byl pozastaven AOC a na 99% to znamená, že Tu-204 už v červenobílém nátěru dolétaly. Iljušin finance je asi brzy pronajme jinému zájemci... Pokud si vzpomínám, asi před třemi lety se na LKTB několikrát otočili přes nový rok. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JackBrno
|
Zaslal: pá únor 01, 2013 10:32 pm Předmět: |
|
|
Ano, byly tu několikrát před pár lety a dokonce i ten konkrétní kousek, co se roztřískal v Moskvě. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
MarekV Site Admin
Založen: 25.3.2007 Příspěvky: 1589 Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany
|
Zaslal: st březen 25, 2015 9:11 am Předmět: |
|
|
Včera (24. 3. 2015) do Brna přiletěl z Přerova letoun Epic LT registrace RA-2151G společnosti Globus, který po zhruba hodinové zastávce pokračoval do Moskvy Domodědova. Tam ale kvůli problémům s podvozkem musel nouzově přistát na břicho. Vše se obešlo bez zranění.
Fotografie letounu krátce před vzletem z dráhy 10:
Fotografie letounu po nouzovém přistání: http://lifenewscontent.ru/static/posts/2015/03/151729/f6e274c3412adca6441c8dca75c8eb75.jpg |
|
Návrat nahoru |
|
 |
MarekV Site Admin
|
Zaslal: so září 17, 2016 10:39 pm Předmět: |
|
|
Střet letounu Airbus 320 (YL-LCM) s ptákem, k němuž došlo na brněnském letišti v neděli 28. srpna ve večerních hodinách, unikl pozornosti asi jen málokoho, neboť díky všudypřítomným mobilním telefonům vybaveným kamerami vzniklo hned několik videí, jež se bleskurychle rozšířily internetem. K vidění je nasátí racka do pravého motoru jak zvenku, tak i zevnitř letadla.
Ze zvědavosti jsem si na serveru Aviation Herald, který vede databázi podobných incidentů, vyfiltroval brněnské letiště, z čehož se ukázalo, že od roku 2008 jde o čtvrtý případ srážky s ptákem (takzvaný birdstrike).
K prvnímu takto evidovanému birdstriku s dopravním letadlem došlo 3. května 2008, kdy Boeing 737-800 společnosti Ryanair nasál při vzletu ptáka do motoru (mám pocit, že se tu o tom zmiňoval JackBrno).
Druhý podobný incident se datuje k 8. červenci 2010, kdy se Boeing 737-800 společnosti Travel Service (OK-TVO) srazil s ptákem během přistání.
Třetí případ se odehrál 2. listopadu 2014. V hlavní roli byl opět Boeing 737-800 společnosti Ryanair (EI-DYA), u něhož během přistání došlo ke střetu s ptákem.
Čtvrtým a prozatím posledním z těchto případů je výše zmíněná srážka ze dne 28. srpna 2016. Airbus 320 společnosti Travel Service (YL-LCM, pronajatý od lotyšských Smartlynx) během rozjezdu po vzletové a přistávací dráze nasál do motoru racka, načež piloti okamžitě přerušili vzlet.
To jen pro zajímavost. Připadalo mi užitečné mít tyto případy shrnuté na jednom místě. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Karel
|
Zaslal: ne září 18, 2016 9:24 am Předmět: |
|
|
Ve druhém odkázaném článku píší, že při pojíždění, v doprovodu hasičů zpátky směrem k hale, letadlo plné vyplašených cestujících přejelo ještě zajíce. Tak nevím, jestli máme v Tuřanech pořád ještě letiště, nebo už honitbu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
MarekV Site Admin
|
Zaslal: po září 19, 2016 5:32 pm Předmět: |
|
|
Sokolník je evidentně správný hospodář a udržuje stavy zvířectva na dostatečně vysokých počtech, aby měl pořád co odhánět a nepřišel o práci.
Příhoda s tím zajícem na mě působí neuvěřitelně absurdně a klidně bych ji připsal na vrub pilotům jako takový vtípek, jak před cestujícími zlehčit celou situaci. Jestli ale hasiči našli kromě pečeného racka i naklepaného zajíce, pak o tom přestanu pochybovat. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
MarekV Site Admin
|
Zaslal: čt květen 11, 2017 3:57 pm Předmět: |
|
|
Vrtulníky Bell 429, jak se zdá, doprovází na Slovensku smůla. 7. září 2016 se u Bánské Bystrice zřítil Bell 429 splečnosti Air-Transport Europe (registrace OM-ATR), přičemž na jeho palubě zahynuly všechny čtyři osoby, a včera, 10. května 2017, se zřítil krátce po vzletu na letišti v Prešově Bell 429 (registrace OM-BYM) náležející do flotily Ministerstva vnitra Slovenské republiky. Ze čtyř osob na palubě dvě zahynuly, zbylé dvě jsou v kritickém stavu. Oba dva stroje jsme měli možnost vidět na ostravských Dnech NATO.
V současnosti tak na Slovensku létá pět dalších Bellů 429. Air-Transport Europe provozuje tři vrtulníky (OM-ATM, OM-ATT a OM-ATU), Ministerstvo vnitra SR jeden stroj (OM-BYD) a firma Elite Jet jeden stroj (OM-TIP). |
|
Návrat nahoru |
|
 |
MarekV Site Admin
|
Zaslal: po červen 25, 2018 2:53 pm Předmět: |
|
|
Poslední dva roky doprovázejí letní posily na charterech společnosti Travel Service/Smartwings nepříjemnosti. V loňském roce to byl případ letounu Airbus 320 (SX-ORG) pronajatého od řecké společnosti Orange2Fly, který během přistání v bulharském Burgasu 18. července 2017 vyjel z dráhy.
V letošním roce postihl ještě větší incident letoun Boeing 737-800 (N276EA) pronajatý od americké společnosti Swift Air. Ten 10. června 2018 na letu z Brna do Heráklionu během přistání na řeckém ostrově zavadil zadní částí o dráhu (tzv. tail strike), v důsledku čehož došlo k poměrně těžkému poškození trupu. Letoun tak zatím stojí v neletuschopném stavu na ostrově. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Karel
|
Zaslal: út červenec 03, 2018 1:36 pm Předmět: |
|
|
MarekV napsal: | ... 10. června 2018 na letu z Brna do Heráklionu během přistání na řeckém ostrově zavadil zadní částí o dráhu (tzv. tail strike), v důsledku čehož došlo k poměrně těžkému poškození trupu. Letoun tak zatím stojí v neletuschopném stavu na ostrově. |
To měli turisté na Krétu o zážitek navíc... Možná ten odřený ocas budou muset opravovat venku na stojánce, když tam nemají vhodný hangár.
Já bych jen ještě upozornil, že na stránkách uzpln.cz už visí závěrečná zpráva o trochu exotické nehodě, kdy si při přistání v zimě pilot vrtulníku v blízkosti budovy aeroklubu, pro změnu usekl vlastní ocas (naštěstí oba na palubě nehodu přežili):
http://www.uzpln.cz/pdf/20180622090858.pdf
Můžeme to na místě okouknout při 24h |
|
Návrat nahoru |
|
 |
MarekV Site Admin
|
Zaslal: út červenec 03, 2018 6:09 pm Předmět: |
|
|
Karel napsal: | To měli turisté na Krétu o zážitek navíc... Možná ten odřený ocas budou muset opravovat venku na stojánce, když tam nemají vhodný hangár. |
Co jsem na internetu vyčetl, tak ono to s tou opravou možná bude docela komplikované. Že tam není hangár by zase až tak nevadilo, ale prý je značným problémem fakt, že letadlo je zapsané v americkém leteckém rejstříku. Tím pádem musí oprava proběhnout pod dozorem mechanika, který má oprávnění od FAA. Takových se po Evropě údajně moc nepohybuje. Snad v Izraeli by k tomu mohly být podmínky, ale není vyloučené, že letadlo vůbec není schopné přeletu vzhledem k narušení draku.
Karel napsal: | Já bych jen ještě upozornil, že na stránkách uzpln.cz už visí závěrečná zpráva o trochu exotické nehodě, kdy si při přistání v zimě pilot vrtulníku v blízkosti budovy aeroklubu, pro změnu usekl vlastní ocas (naštěstí oba na palubě nehodu přežili):
http://www.uzpln.cz/pdf/20180622090858.pdf
Můžeme to na místě okouknout při 24h |
Pár hodin po té nehodě Robinsonu jsem se tam byl podívat. Něco málo mám nafocené, včetně příletu oné vyšetřovací inspekce z ÚZPLN. Nedávno jsem tam znovu procházel a našel jsem kousky oprýskaného laku z havarovaného stroje. Každopádně to na LKTB24 můžeme jistě prozkoumat více. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
MarekV Site Admin
|
Zaslal: út srpen 07, 2018 7:45 am Předmět: |
|
|
Poškozený stroj N276EA nakonec Heráklion přeci jen opustil. Minulý týden dle záznamu na FR24 přelétl po trase Heráklion (Řecko) - Drážďany (Německo) - Glasgow (Velká Británie) - Reykjavík (Island) - Bangor (stát Maine) na cílové letiště Winston-Salem (stát Severní Karolína), viz:
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
MarekV Site Admin
|
Zaslal: st září 12, 2018 5:04 pm Předmět: |
|
|
V úterý 4. září před 19. hodinou přistál na břicho se zataženým podvozkem na travnatou dráhu 26 letoun Zlín Z-526F registrace OK-DRK z flotily Blue Sky Service. Vyjma poškození letounu se incident obešel bez zranění. Letiště kvůli tomu bylo na zhruba dvacet minut uzavřené. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
MarekV Site Admin
|
Zaslal: pá říjen 26, 2018 7:41 pm Předmět: |
|
|
OK-DRK je dle všeho zpět na nebi. Dnes odpoledne jsem zahlédl startovat z Tuřan Z-526. Bylo to dost z dálky, takže registraci jsem nepřečetl, ale barva odpovídala. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|